Young Generation Centre

In Kenia werken wij samen met de lokale organisatie Young Generation Centre (YGC). Wij geven financiële ondersteuning en delen kennis en werken samen om hun projecten tot een succes te maken. YGC is in 2000 opgericht door Seline Aduoga in de sloppenwijk Manyatta in Kisumu.

Het begon met een klein weeshuis en groeide uit tot een centrum waar 30 weeskinderen wonen en meer dan 100 kinderen naar school gaan. Daarnaast ondersteund YGC zo’n 70 kinderen die naar boarding-school (een middelbare school) gaan buiten YGC. Daarnaast zijn er kinderen bij families ondergebracht. De populatie van het weeshuis zelf wordt klein gehouden zodat de kinderen genoeg aandacht en zorg krijgen.

SchoolChild Africa ondersteunt het weeshuis door te investeren in inkomst-genererende activiteiten met als doel om YGC in 2020 zelfvoorzienend te maken.

YGC wordt gerund door Steven Okoth, die ook onderdeel uitmaakt van ons YGC Develop Program. Dit houdt in dat Steven studeert en financiel ondersteund wordt door SchoolChild Africa. Ook krijgt hij een kleine vergoeding zodat hij naast zijn studie Young Generation Centre kan runnen en zijn gezin kan onderhouden.

De projecten die we samen met YGC uitvoeren staan uitgebreid beschreven op de pagina projecten.

OneVibe Africa

We inspire and empower youth

“Gisteren stond ik te wachten op de bus en een kleine jongen daagde me uit voor een danswedstrijd. Ik was geraakt, omdat hij heel jong was, maar geen angst kende en zeer expressief en spontaan was. Mijn antwoord was dat als hij zijn lijmflesje weg zou gooien(red: straatkinderen in sloppenwijken zijn vaak verslaafd aan het snuiven van lijm) ik er alles aan zou doen om hem te helpen om een professionele danser te worden. De jongen heet Robert Wanjala, en hij was bereid om de straat te verlaten als muziek hem een beter alternatief zou bieden. Hij gooide zijn flesje lijm weg en gisteren was hij aanwezig bij OneVibes dansles.” – Steven, een van de leden van OneVibe

Sinds 2014 is de stichting OneVibe Africa zeer actief bij YGC in Kisumu. De stichting gebruikt muziek- en kunstprogramma’s om kinderen in contact te brengen met verschillende vormen van kunst en ze te stimuleren om hun eigen creatieve talent te ontwikkelen. Hiermee willen ze kinderen in moeilijke omstandigheden inspireren om hun talenten te gebruiken om een betere toekomst voor zichzelf en anderen te creëren. Daarbij geven ze de kinderen een alternatief voor drank, drugs (het welbekende lijmflesje) en geweld, waar veel Keniaanse kinderen mee te maken krijgen. Op dit moment zijn er 63 kinderen die worden gecoacht op hun talenten te ontwikkelen in het ‘mentorship programme’. One Vibe is onder andere opgericht door Simon, die zelf ook is opgegroeid in YGC.

OneVibe vormt daarmee een belangrijke samenwerkingspartner voor YGC én voor SchoolChild Africa. Samen hebben we afspraken gemaakt over wie een bijdrage levert aan bepaalde activiteiten van YGC. Doordat OneVibe daarnaast onder andere klaslokalen huurt van YGC voor hun lessen vormen ze ook een inkomstenbron voor YGC. De kinderen van YGC krijgen samen met andere kinderen uit de buurt lessen in o.a. muziek, poëzie, dans en beeldende kunst. Ze worden gekoppeld aan een lokale mentor die samen met hen hun potenties onderzoekt. Elke drie maanden wordt er een Unite the People Festival georganiseerd op het terrein van YGC, waarin de kinderen de gelegenheid krijgen om te laten zien aan buurtbewoners wat ze hebben geleerd. Daarnaast worden creaties tentoongesteld en verkocht.

Meer informatie is te vinden op de site. Op hun YouTube kanaal hebben ze ook een aantal filmpjes waarin je een kijkje kunt nemen in hun werk!