Boys Centreboyscentre

Het Boys Centre maakte deel uit van het Vocational Training Centre op een andere locatie in Mbita. In eerste instantie werd gestart met beroepsonderwijs voor jongens. De eerste lichting jongens heeft twee tot drie jaar gewerkt aan diverse projecten zoals het bouwen van de school, het hostel en de badkamers hiervan. Dit vormde onderdeel van hun vak-training. Naast de het leren van de bouwtechnieken was er ook aandacht voor farming: leren hoe je een boerderij kunt runnen. Met deze kennis kunnen de jongens in de toekomst voorzien in hun eigen levensbehoeften.

De jongeren die in dit project een opleiding gevolgd hebben zijn met hun nieuwe vaardigheden elders aan de slag gegaan of voor zichzelf begonnen. We wensen hen veel succes!

Makobe school voor kinderen met een beperking

De Makobe school is een basisschool voor 1200 leerlingen en ligt ver van de hoofdweg af in het Kwale district in Kenia (ten zuiden van Mombasa). Een plek die de meeste mensen in Afrika wel bevalt. Want hoe pijnlijk het ook is om te zeggen: een handicap is een onderdeel van het leven waar in Afrika op vele plekken nog een groot taboe op rust. Een kind met een handicap wordt gezien als een straf van God. En om deze reden worden kinderen gemeden, binnen huis opgesloten en niet geaccepteerd in de maatschappij. En wat voor toekomst heb je dan nog?

Gelukkig kan het ook anders! Naomi is een van de leraressen op de school en een vrouw met veel passie, enthousiasme en gedrevenheid. En haar eeuwige optimisme werkt aanstekelijk! De lokale organisatie wilde dan ook graag meer gehandicapte kinderen helpen. Echter, de loopafstand naar de school is vaak te ver voor deze kinderen, daarom hadden zij het idee om een slaapzaal in te richten zodat kinderen hier ook kunnen slapen. Daarnaast was er de wens om een workshoplokaal te bouwen en zo de kinderen een ruimte te geven waar zij ook met hun handen aan de slag kunnen gaan.

Van 2009 tot en met 2012 hebben wij samengewerkt met de Stichting Gehandicapten Kwale en de Makobe school geholpen met het realiseren van de volgende projecten:

  • Inrichting van de slaapzaal voor meisjes (de slaapzaal zelf was inmiddels gebouwd)
  • Bouw en inrichting van een slaapzaal voor jongens
  • Bouw en inrichting van een workshoplokaal

En dankzij jouw donatie kan er een veel grotere groep gehandicapte kinderen nu naar school!

Op dit moment wordt de Makobe school ondersteund door de Stichting Gehandicapten Kwale. Dit is een kleinschalige organisatie die als doel heeft speciaal onderwijs te organiseren voor gehandicapte kinderen in het Kwale district in Kenia.