In het westen van Kenia aan de rand van het land, omringd door het water van Lake Victoria ligt een plek die Mbita heet. Een stad waar het vissen nog zorgt voor het hoofdinkomen, waar stromend water en elektriciteit pas sinds 2005 aan de orde zijn en toerisme zich langzaam aan het opwerken is tot een tweede belangrijke inkomstenbron.

Mbita is een dorp dat zich duidelijk aan het ontwikkelen is, maar waar nog veel te behalen valt. Op deze plek staat de prachtige zogenoemde ‘Fish Farm’. Het Vocational Traning Centre (VTC) bestaat al enige tijd maar in 2012 zijn we daar een nieuw project gestart: het “Fish Farm project”: grote visvijvers waar verschillende soorten vis bewust opgekweekt kunnen worden om als voedsel en inkomstenbron te dienen.

Doelen van het project

Het hoofddoel is jongeren opleiden zodat zij kunnen zich kunnen ontwikkelen en kunnen bijdragen aan een toekomst voor zichzelf en hun familie. De opleiding kun je zien als een soort BBL-traject, je leert op de plek waar je werkt. Doordat de jongeren meteen in de praktijk aan de slag gaan leren ze waardevolle vaardigheden en blijft de farm draaien.

Daarnaast is de vis die in de vijvers wordt opgekweekt  een gezonde en belangrijke voedingsbron voor de kinderen in het Young Generation Centre. De vis die overblijft kan worden verkocht op de lokale markt en levert weer inkomsten om het project voort te kunnen zetten.

Nevenactiviteiten

Naast de Fish Farm, bestaande uit 7 tilapia-vijvers en een meervalkwekerij, zijn er onder andere een groentetuin, een fruitboom-plantage en een kippenboerderij opgestart. Doordat het VTC groeit en er andere activiteiten bijkomen wordt de opleiding breder en heeft het VTC steeds meer vormen van inkomsten. Ons einddoel is dan ook het VTC op langere termijn zelfstandig te kunnen laten voortbestaan met voldoende financiële middelen. Daarnaast biedt het VTC een zeer goedkope bron van voedsel voor de kinderen van het Young Generation Centre.

Medewerkers

Niet iedereen wordt zomaar toegelaten op het VTC om te werken en te leren. De kansarme jongeren gaan voor. Dit om er voor te zorgen dat het project zijn doel dient en jongeren ook echt een kans biedt.

De toekomst, samen met jou!?

Het trainingscentrum is al flink gegroeid en heeft alle potentie om zelfstandig te kunnen gaan draaien in de toekomst. Echter is er nog meer mogelijk.
Naast vissen is toerisme een onderdeel van de inkomsten aan het worden. Op het centrum worden er al huisjes verhuurd aan lokale in internationale toeristen.

Dit biedt een bijzondere kans om een nieuwe training tot gastvrouw of gastheer te ontwikkelen en ook de jongere meiden een toekomst te bieden in deze sector.Wie weet kunnen ze jou ooit verwelkomen in een van de huisjes en vertellen wat deze opleiding voor ze heeft betekend?